van Madam, naar chefkok tot Mzungu - Reisverslag uit Bushenyi, Oeganda van Hilde Koskamp - WaarBenJij.nu van Madam, naar chefkok tot Mzungu - Reisverslag uit Bushenyi, Oeganda van Hilde Koskamp - WaarBenJij.nu

van Madam, naar chefkok tot Mzungu

Door: Hilde

Blijf op de hoogte en volg Hilde

11 September 2011 | Oeganda, Bushenyi

woensdag 7 september.

Ik werd woensdag om 4 uur wakker omdat de aggregaat werd aangezet. Eerst dacht ik dat er een noodgeval in de kliniek was. Gelukkig was dit niet het geval. Nee, een paar keer per week om VIER UUR SMORGENS staan de middelbare school leerlingen op om te gaan studeren. En daar is licht voor nodig. Pfff, ik vind het wel heel vroeg!Richard legt uit dat de studenten dan juist op hun best zijn en helemaal fit. Hmmm, moeten ze op Schaersvoorde eens proberen, wedden dat er geen hond komt opdagen?
Ik heb nog steeds een beschamend ritme dat ik om 9 uur pas aan het ontbijt zit. woensdag had ik dan ook aangeboden dat ik vanaf 8 uur kon lesgeven. Dat was een prima plan!
Toen ik om kwart voor 8 de school inliep met mijn laptops vroeg één van de docenten of het ook zonder stroom kon. Eeehm nee, deze laptops vallen zonder elektriciteit binnen een kwartier uit. Dan moesten we even wachten tot de lasser ging beginnen. Dan ging de aggregaat aan.
Ik werd geparkeerd in de lerarenkamer op de tweede verdieping van de school. Het was daar ijskoud! De tweede verdieping heeft nog geen ramen of deuren dus de harde wind blies zo naar binnen. Terwijl ik de kunst van het bevriezen van mijn kont aan het beoefen was, werd het steeds later. Met mijn naïeve hoofd dacht ik telkens : Nu ga ik ook niet meer terug naar de guesthouse, zul je zien dat ik zo kan beginnen! Dus ik heb in de kou maar een lesvoorbereiding gemaakt. Natuurlijk gaf ik om 10 uur pas weer les. Echte Oegandese tijden! Hahaha! Morgen ga ik gewoon weer om 9 uur ontbijten. Wat zij kunnen kan ik ook! (kan ik zelfs beter!)

De lessen worden wel steeds leuker om te geven. Ik krijg elke keer beter door hoe ik dingen moet aanpakken. Het scheelt ook dat ik steeds dezelfde les geef en deze eindeloos herhaal en verbeter. Ik heb maar 5 laptops en toch zo’n 100 studenten.
Richard heeft een stukje van mijn les gefilmd. Ik vond het vre-se-lijk om terug te zien. Ik zie allemaal dingen die ik verkeerd doe en begin als een gek te reflecteren (dat is er in 4 jaar pabo wel goed ingestampt). Ik moet veel rustiger praten. Voor mij doen is het redelijk langzaam (nou, medium langzaam dan). Toch krijgen de studenten het niet helemaal mee. Mijn Engelse accent is heel anders dan het Oegandees Engels. Verder gebruik ik opeens allemaal computertermen in mijn zin (desktop, pointer, folder, icon, taskbar) Die hebben ze nog nooit gehoord. Mijn enthousiasme enigszins temperen en het morgen nog een keer proberen! (ook dat klinkt precies als mijn hele pabo carrière)

De afgelopen dagen is de keuken van mij! Ik vind het leuk om te koken en hier moet ik een stuk creatiever zijn dan in Nederland. Mijn eerste maaltijd bestond uit pasta met zelfgemaakte tomatensaus van verse tomaten, ui, wortel en aubergine. Goed gelukt! Vandaag waagde ik mij aan gebakken aardappels met ui en gekookte wortels. Ik hoef alleen voor mijzelf te koken. Dat scheelt.
Gelukkig staat hier een immense vracht aan Nederlandse kruiden en specerijen. Die zijn van vorige reizen achtergebleven en dit wordt door de Oegandezen nauwelijks gebruikt.
Ik ben nu internet aan het afstruinen hoe ik met mijn minimale ingrediënten wat leuks kan maken (google is your friend!). Ik heb deze week ook een keer kerriesaus met ananas gemaakt voor bij de rijst. Met een busje kerriepoeder, wat bloem en bouillon kom je een heel eind! Leuk om zo elke dag wat te proberen.

Donderdag 8 september
Deze ochtend geen Madam Hilde, maar Nederlandse Hilde met de Mukwano portemonnee. Shoppen dus! Samen met Apollo (nieuwe aanwinst op het project, betrouwbare man) Grace en chauffeur Joshua zijn we naar Mbarara gereden. Joshua is naast chauffeur trouwens ook de ingenieur, je raadt dan ook nooit welke muziek hij aan zette in de auto! Ik heb de hele dag “the power of love” van Celine Dion in mijn hoofd gehad.
In Mbarara hebben we eindeloos lang bij een elektrowinkel gestaan. Er moet van alles gekocht worden voor het aanleggen van elektriciteit in de school. Ik ben alleen nodig bij het betaal gedeelte, en laat de mannen alles maar uitzoeken. Grace en ik verveelden ons ook stierlijk nadat we meer dan een uur buiten op de stoep hadden gewacht. Ik heb Apollo het benodigde geld gegeven en ik ben met Grace naar de groentemarkt geweest. Dat was leuk!
Grace dingt af en ik kijk mijn ogen uit! We hebben uien gehaald, boontjes, ananas, meloen, tomaten, bieten (yes!), wortels en paprika’s. Nu ik zelf kook, ben ik van plan om mijn vitamine C gehalte weer flink op te gaan krikken. Zwaarbeladen kwamen we aan bij de electrowinkel waar de heren nog steeds niet klaar waren. Op naar de supermarkt! Ik was heel blij toen ik bouillon blokjes ontdekte. Mijn cup a soup is op : ) Daarnaast is bouillon heel handig als basis voor sauzen.
Toen wij eindelijk alle boodschappen hadden waren de heren ook net klaar in de electrowinkel. We reden terug naar het project met 3 elektriciens in de achterbak. Deze krijgen een kamer onder de guesthouse en gaan de komende week de school van licht voorzien.
Dat is niet het enige wat ze kunnen! Ik heb ook al ontdekt dat deze elektriciens heel goed de wc bril vol kunnen plassen. Ieeeh, Lang leve de bus met bleek.

Vrijdag en zaterdag heb ik een inhaalslag gemaakt met mijn lessen. De elektriciens zijn bezig in de school, dus daar kon ik met mijn verlengsnoeren niet terecht voor computerlessen. Ik werd daarom met de laptops geparkeerd in de kerk. Veeel beter! De kerk heeft ramen, deuren en fatsoenlijke medium stofvrije vloer. Door het gebrek aan ramen en deuren heb ik in de school constant zon 40 studenten op de galerij staan die mee gluren naar de Mzungu die les geeft. Begrijpelijk, maar irritant. Wat meer privacy in de kerk dus!

Zaterdag heb ik 5 lessen gegeven. Toen werden de laptops wel heel warm en ben ik ermee gestopt voor die dag. Tijdens één van de lessen had ik de wiskundedocent als student. Hij wil ook graag leren omgaan met computers en zat tussen zijn eigen leerlingen in mijn les te volgen. Erg leuk!

Zondag moest ik wat vroeger opstaan. Omdat er zo’n 100 studenten zijn die boarden (op het project wonen) is de kerkdienst gesplitst in twee aparte diensten. Een Engelse dienst en een dienst in de lokale taal. De Engelse dienst begint om 7 uur ’s morgens met zang en om 8 uur begint de preek.
Pffff: zondagochtend half 8 in de kerk zitten (half 7 Nederlandse tijd!!) is dan ook wel heel vroeg!
De dienst duurde overigens niet lang. Slechts anderhalf uur.
Ik ga niet naar de dienst in de lokale taal. Dus de vrije zondag is een stuk langer! Ik denk dat ik tussen de middag maar weer pannenkoeken met ananas ga bakken :)
Vanmiddag bereid ik les twee : ‘microsoft word” voor. Morgen eens kijken of ze hier in oeganda mooie documenten kunnen maken.

Bij deze nogmaals bedankt voor alle reacties! Ik vind het echt heel leuk om alle berichtjes te lezen en te kijken wie mij allemaal volgen.

• 11 September 2011 - 08:09

Kerstin:

Haha en ik zit maar te klagen als ik hier niet iets in de supermarkt kan vinden, terwijl jij helemaal moet improviseren!

Mooi verhaal weer, lijkt me interessant om die computerlessen te geven. En inderdaad, wel slim om te reflecteren. Raar is dat eigenlijk dat in onze vocabulaire de computertermen gewoon ingebakken zitten en dat je je niet kunt voorstellen dat je iemand de spatiebalk moet uitleggen. Haha, lijkt me lastig ;)

Succes nog deze laatste twee weken!!!

• 11 September 2011 - 08:18

Roel:

Het is te lezen dat je het allemaal al gewend bent daar! Keep up the good work! Ik ben benieuwd naar de films die je gemaakt hebt als je thuis bent:)

• 11 September 2011 - 08:20

Riek:

Hoi Hilde, Heerlijk om je verhaal weer te lezen, die tijden, ik snap dat het soms moeilijk is om daar aan te wennen, Nederland is ook echt een regel en tijden landje, ook fijn dat mensen relaxed kunnen zijn in stress tijden hihi. Super dat lesgeven is begonnen en ook nog met leergierige studenten en kindertjes. Wel heel leuk dat je met Grace naar een echte groente markt bent geweest. nog een kleine 2 weekjes en dan alweer richting huis, wat gaat het toch ook wel weer snel he.
    Liefs Riek

• 11 September 2011 - 08:33

Arent:

Weer een fijn verhaal met leuke belevenissen. Ook plezierig dat er electiciteit wordt aangelegd in de school. Is er al enig zicht op "echte" electriciteit i.p.v. aggregaat electriciteit?
    Blijf genieten meid en doe ze daar de groeten van ons.

• 11 September 2011 - 08:51

Bart En Marleen:

Heey Hilde!

prachtig verhaaltje voor de zondagmorgen :-) wij zijn ook wel benieuwd naar de filmpjes van juf hilde.

2 weken nog!

Groetjes!

• 11 September 2011 - 09:01

Wianda:

Heej Hilde,

Wat een super mooie verhalen steeds! Ik lees ze met veel plezier. Wat maak je veel mee zeg, heel bijzonder allemaal! Wat een avontuur. Geniet ervan!

Liefs Wianda

• 11 September 2011 - 09:14

Marleen Brunsveld:

Ha die Hilde... Nog even en je kunt ook nog door voor kok Hilde, of als juf aan de slag op een koksopleiding. Je bent van alle markten thuis!

Super meid wat je daar allemaal voor elkaar bokst, ga zo door!

Groetjes Marleen

• 11 September 2011 - 09:24

Pap En Mam:

Je hebt je draai weer helemaal gevonden:-)
    Prachtig verhaal weer,leuk dat de lessen goed gaan nu. En eten koken weer helemaal je ding:-) Straks thuis de oegandese manier van koken laten proeven lijkt ons wel wat.!
    En wat rustiger praten......hahaha moeilijk he.
    De foto's zijn ook weer geweldig, we zijn zo benieuwd naar de filmpjes

liefs Pap en mam

• 11 September 2011 - 09:42

Elize:

Echt leuk weer om te lezen over de lessen! En inderdaad, dat 4 uur opstaan krijg je hier in Nederland niet voor elkaar. Fijn dat je in de kerk les mocht geven! En wat grappig dat je echt met de basis moet beginnen, wat voor ons allemaal zo logisch is.
    Haha leuk dat je je nu ook helemaal uit kunt leven in de keuken! Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.
    Veel succes deze week met lesgeven!
    Liefs

• 11 September 2011 - 09:43

Elize:

En die foto's van die kindjes! Leuk om te zien dat ze zo ijverig bezig zijn!

• 11 September 2011 - 11:54

Bernice:

Hehe die lerarenkamer ziet er inderdaad niet heel warm en knus uit.. Toen ik je verhaal las zag ik vloerbedekking en een Douwe Egberts-apparaat voor me maar dit is inderdaad een ander soort lerarenkamer ;)

Heb voor in Nijmegen al een Hilde-aftelkalender gemaakt, vind het super leuk om je verhalen elke keer te lezen maar ben me om eerlijk te zijn al wel aan het verheugen op je return to IJzerlo :)

Liefs Bernice

• 11 September 2011 - 12:59

Mzungu David:

Goed te lezen dat alles goed gaat. En zeker fijn dat Apollo nu ook op het project is!!! Doe hem de groeten, en wens hem heeeeeel veel succes met zijn nieuwe job!!!

Adios Mzungu

• 11 September 2011 - 14:42

Wendy:

Hey Hilde!
    Wat een verhaal weer! Zo knap! een computer les geven... pff waar moet je toch beginnen :D je kunt er zooo veel mee!! En dan ook nog in het engels! RESPECT!

Het koken is leuk zo!! wat maken met de dingetjes die je hebt!
    Bij smulweb.nl kun je ingredienten intypen die je hebt en dan komt er een recept uitrollen... (maar de meeste zijn wel aardig uitgebreid)
    Maar je creatieve brain gebruiken is vaak net ze leuk!

Ik kwam vandaag nog langs je ouders huis fietsen.. toen dacht ik nog aan je kippen verhaal :D hahaha

Ik ga met smart wachten op je volgende verhaal! Ik vind dat je zo mega mooi kan schrijven en met de foto's is het verhaal helemaal compleet!

Succes nog!
    Liefs Wendy

• 11 September 2011 - 14:55

Gerda:

Hoi Hilde.
    Al reageer ik niet zo vaak.wil je toch laten weten .dat ik met veel respect en belangstelling al je wederwaardigheden volg!!!
    Als je hier weer aan het werk moet is het misschien wel saai want zoveel valt hier niet te improviseren.
    werk ze nog.
    Gr gerda

• 11 September 2011 - 15:35

Helma:

Wat een heerlijk verhaal en leuke foto's weer Hilde! Aan de dikke truien te zien is het daar aardig frisjes. En je hebt gelijk, ik denk dat er in NL geen leerling te vinden is die om 4 uur opstaat om zijn huiswerk te gaan maken....
    Veel plezier nog!
    Liefs, Helma

• 12 September 2011 - 07:15

Hannah:

Hoi buuf!
    oh wat leuk om te lezen dat je nu ook zo intensief met het lesgeven bezig bent. Ik smelt echt weg bij die foto van die primary klas! Kun je er niet eentje voor me meenemen?
    En leuk dat je je kookkunsten een beetje kunt uitoefenen met verschillende producten, met weinig een lekkere maaltijd neerzetten. Dat klinkt idd wel als een uitdaging!
    Wat zijn jullie toch goed bezig.. gogogo!xxx

• 12 September 2011 - 16:37

Jeanet:

Jee Hilde,
    Ik kan alleen maar diep respect voor je hebben Hilde! Je geeft les, kookt, maakt toiletten schoon..... Vlgns mij zou ik uit mekaar knappen, als ik de toiletten steeds zo zou aantreffen... he-le-maal níet goed voor mijn stoelgang!!
    Hang on, je hebt nog 2 weken te gaan, retourvlucht is geboekt...
    Geniet nog van de leuke, bijzondere, grappige en leermomenten!
    Je bent een topmeid!
    Liefs, Jeanet

• 12 September 2011 - 20:27

Lammy:

Weer een fantastisch verhaal. Geniet er iedere keer van. Volgens mij heb je het wel naar de zin. En vroeg opstaan......nou ja, als je er eenmaal uit bent dan gaat het vanzelf.... Heb je in ieder geval een mooie lange dag...

• 13 September 2011 - 08:01

Ineke:

Hoi Hilde,

Nou Hilde je schrijftaal is heel pretiig het is een genot op elke keer je stukjes te lezen. Fijn dat het allemaal goed gaat en knap dat je zoveel geduld hebt. Nog even en je staat weer voor onze neus, ik heb hier nog een inhaalslag te maken, ik ga gelijk beginnen. Je foto's vind ik ook geweldig.

Hou je haaks en geniet nog van de laatste paar weken.

• 13 September 2011 - 09:58

Tamara:

Ik kreeg als tip om je verhalen te gaan lezen, en idd wat kun jij geweldig leuk schrijven, kan me helemaal inleven, met af en toe een traan en een lach! En met je foto´s erbij maak je het beeld helemaal compleet!

Heb er veel respect hoe jij je daar houd, hoe je je aanpast en doorgaat!
    Gewoon super!

Groetjes Tamara

• 14 September 2011 - 13:36

Anton En Bernarda:

Hallo Hilde

Heerlijk wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt.Hilde, wat ben jij goed bezig, les geven, koken, shoppen......, je doet het allemaal.Geniet de komende 9 dagen nog van al het moois om je heen. Maar Hilde, wat zullen wij je verhalen gaan missen!!!!prachtig om het iedere keer te lezen.
    groetjes

• 14 September 2011 - 16:57

Heleen:

Zozo, een electro drive-in, je komt aan met een lege auto en gaat terug met 3 elektriciens :D
    En het reflecteren komt me ook net iets te bekend voor. Leuk dat je eindelijk de lessen kan oppakken en nog heel veel plezier!

• 15 September 2011 - 16:12

Joyce Drenthel:

Wat een leuke verhalen! Lijkt me echt een mooi avontuur!
    Geniet er nog van, en ik wacht op je volgende verhaal!

Groetjes Joyce