nog maar één weekje - Reisverslag uit Bushenyi, Oeganda van Hilde Koskamp - WaarBenJij.nu nog maar één weekje - Reisverslag uit Bushenyi, Oeganda van Hilde Koskamp - WaarBenJij.nu

nog maar één weekje

Door: Hilde

Blijf op de hoogte en volg Hilde

18 September 2011 | Oeganda, Bushenyi

15 september

Donderdag waren de studenten wederom druk met examens. Op de één of andere manier was het gewoon niet mogelijk om daar nog computerlessen tussen te proppen. Donderdag heb ik dan weer geen les gegeven. Ik ben nu al twee weken beschikbaar als leraar en ik heb heel weinig lessen gegeven. Met een flinke dosis “Hilde-efficiëntie” en een Nederlandse planning had ik alle lessen die ik tot nu toe gegeven heb, ook wel in twee dagen kunnen proppen.
Volgens mij is het helemaal niet verkeerd voor een overplannerige Hilde Koskamp om zes weken lang te moeten afwachten en tijden op te schuiven. Ik erger mij er al lang niet meer aan en ik zoek gewoon wat anders om te doen. Ik denk dat de gemiddelde vriendin het ook wel handig vind dat mijn plannerigheid hier iets is afgenomen. Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn plangedrag in alle hevigheid terugkeert in het geregelde Nederland, maar dat merken we vanzelf wel : )

Omdat ik zo weinig computerles kan geven, heb ik Grace gevraagd of ik haar klasje maandagochtend een les mag geven over Nederland. Ik ga ook proberen of ik ze een Nederlands lied kan aanleren. Lachen!

16 september
Vrijdag ben ik wederom met Israel naar Mbarara geweest om inkopen te doen. Het is altijd een leuk uitje. Ik ben de hele week op het project (Zelfs IJzerlo is een bruisende stad vergeleken bij het project) dus af en toe naar de stad toe is leuk.
We hebben geld opgenomen en we hebben wat bouwmaterialen besteld voor de school. Inmiddels was het lunchtijd dus stelde Israel voor om ergens wat te eten. Hij bestelde voor ons allebei een bord gebakken aardappels, salade en een kippenpoot. Ik was echt blij met die kippenpoot. Mijn lievelingsdier is een schnitzel, dus het is voor mij lastig om hier bijna als vegetariër te leven haha!
Ze doen hier niet aan voorverpakte stukjes vlees. Je kan alleen “heel dier” kopen.
Af en toe kom je langs een marktkraampje waar een halve koe hangt (in de brandende zon) en waar ze dan met een machette op inhakken om een brok vlees los te breken. Daar vergaat je eetlust ook wel van.
Kortom: Heel blij met mijn kippenpoot. We hadden ook allebei wat te drinken en een keurige snelle bediening. En toen kwam de rekening: 15600 schilling. Voor twee personen. Dat klinkt als een immens bedrag maar omgerekend komt het neer op 2 euro per persoon. Ik geloofde mijn ogen niet, echt waar, maar 2 euro!
Na de lunch gingen we wat verlengsnoeren kopen. Die dingen die ze op het project gebruiken vallen van ellende uit elkaar. Voor mijn computerlessen heb ik echt een beetje een betrouwbare stroomvoorziening nodig. De verlengsnoeren waren in verhouding weer heel duur, omgerekend 7 euro per stuk. Ik denk dat ze in Oenganda ook maar een action moeten neerzetten. Stuk goedkoper.

Terug op het project bleek dat één van de verlengsnoeren helemaal niet deed. Pfff, dat is ook balen!
Het andere verlengsnoer heb ik gelijk uitgeleend aan de kerk voor “night prayers”.
Vrijdagavonds is er altijd nachtgebed. Het begint om 9 uur en het duurt tot 2 uur ’s nachts. Al die tijd wordt er gezongen, geschreeuwd en gebeden. Ze gingen nu voor een man bidden die “bezeten was door satan”. Ik voel mij totaal niet op mijn gemak bij dat nachtgebed, dus ik ben er nooit bij. Ik kan mij heel goed aanpassen, maar ik heb ook mijn grenzen. Gelukkig neemt niemand het mij kwalijk, dus ik zit vrijdagavond altijd alleen in de guesthouse achter mijn laptopje

17 september
Zaterdag ging ik naar de kerk om mijn verlengsnoer op te halen. Ik was niet heel tevreden met wat ik daar aantrof. Ik had bewust een Oegandees verlengsnoer gekocht (ze gebruiken hier de Engelse stekkers met 3 “pinnetjes”). De geluidsinstallatie is blijkbaar wel Nederlands (misschien meegekomen met de vorige container?) Een één of andere onbenul had met grof geweld die Nederlandse stekkers in het nieuwe verlengsnoer gedrukt. Dat past dus niet! Ik liep helemaal paars aan van inspanning toen ik die stekkers er weer uit probeerde te trekken. Ik hoorde het één en ander kapot gaan binnenin dat ding. Tijdens mijn computerlessen die ik zaterdag wel kon geven, had het nieuwe snoer dan ook gelijk kuren. Geen wonder dat die dingen zo snel kapot gaan!
Ik heb speciaal voor de laptops een voorraad wereldstekkers gekocht. Ze hadden gewoon een paar van die dingen aan mij kunnen vragen. Dan hadden de Nederlandse stekkers zonder enige moeite in het Engelse verlengsnoer gepast. Ergernis!

Zaterdag heb ik weer 5 lessen kunnen geven. We zijn inmiddels begonnen aan les 2 over microsoft word. Ik wordt een stuk handiger in het lesgeven in het Oegandees Engels en heb steeds meer ‘foefjes” ontdekt die goed werken voor de gemiddelde Oegandese student. Ik eindig elke les met een serie vragen om te kijken of ze wel echt begrepen hebben waar het over ging. Gelukkig durft de helft van de studenten inmiddels te praten tegen die blanke, dus ik krijg ook nog antwoorden. Zelfs goede antwoorden. Leuk!

Naast het geven van mijn lessen heb ik voor de allerlaatste keer een Oegandese was gedaan. Ik heb al mijn kleren uitgezocht en alles wat ik hier wil laten nog één keer goed gewassen.
Ik heb serieus schuurplekken op mijn mijn linkerhand. Mijn rechterhand heeft gewoon kapotte knokkels. De Oegandezen kijken allemaal heel bezorgd naar mijn hand vol pleisters en vragen wat er toch gebeurd is. Aan de verwondingen te zien lijkt het net alsof ik met een noodkreet van de berg ben afgerold. Ik schaam mij bijna om te zeggen dat het van het wassen komt. Haha!

Donderdagochtend vertrek ik met Israel richting de hoofdstad Kampala. Dat is een hele dag reizen, dus het is verstandig om dat een dagje eerder te doen. Na een nachtje in een hotel gaan we vrijdag souvenirs kopen voor de Mukwano kraam. Vrijdagavond vertrekt mijn vliegtuig! Misschien kan ik vanuit een internetcafé nog wat van mij laten horen, misschien heb ik dinsdag nog bereik voor een weblog
Of misschien moeten jullie wachten tot ik weer in Nederland ben en was dit mijn laatste Oegandese verslag. Ik weet het niet. We merken het vanzelf! (wat een relaxte reactie van Hilde op een onduidelijke planning!)
Ik heb zo langzaamaan wel weer zin om naar huis te gaan. Het was echt een geweldige tijd, maar ik heb mij ingesteld op zes weken, dus ik verruil Bushenyi graag weer voor IJzerlo.
Op zondag 23 oktober houden Paulien en ik namens Mukwano een presentatie over deze reis. Specifieke tijd en locatie volgen nog.

Groeten Hilde

• 18 September 2011 - 07:45

Helma:

Hoi Hilde,
    Jammer dat dit waarschijnlijk je laatste verslag uit Oeganda is, want wij hebben altijd enorm van jouw verhalen genoten. Leuk dat je maandag in de klas van Grace een les over Nederland gaat geven! Welk liedje ga je ze aanleren? Tja, als iemand die ervan houdt om de zaken goed te plannen en te regelen, is het in Oeganda niet altijd gemakkelijk. Knap van je, dat het je nu aardig lukt! Geniet nog van je laatste kleine weekje in Oeganda en we horen heel graag je verhalen als je weer thuis bent.
    Liefs, Arent en Helma

• 18 September 2011 - 08:53

Roel:

Jeuj een minder plannerige zus zou niet verkeerd zijn;)
    Heel veel plezier nog deze week!

• 18 September 2011 - 09:30

Elize:

Haha, ik ben benieuwd hoe je plannerigheid in Nederland nu zal zijn!
    Leuk dat je over een weekje weer terug bent, en bij die presentatie ben ik er zeker bij!
    Geniet nog van je laatste weekje daar.
    Liefss

• 18 September 2011 - 09:47

Pap En Mam:

Hoi hoi,

Wat fijn voor je handen dat thuis de wasmachine weer wacht :-)
    Nog even fijn in Grace haar klas lesgeven , leuk dat dat ook nog even kan.
    Je menu voor zaterdagavond hebben we al doorgekregen :-) zo verheug je je weer op een hollandse maaltijd.
    Nog even en dan naar het vliegveld!
    Geniet nog volop en we zien je gauw :-)

• 18 September 2011 - 13:17

Anton En Bernarda:

Hallo Hilde

Wat is dat toch heerlijk, de regendruppels tikken tegen het raam, zit ik weer te genieten van je verhaal.Wat zullen de komende dagen een dubbel gevoel bij je geven, heerlijk om weer naar huis te gaan, maar toch..... de laatste lessen, afscheid nemen van de mensen om je heen.... de fantastische tijd.... Wat zul jij met verhalen thuis komen.Maar.. we zien je heel graag weer hier in IJzerlo en die presentatie, ik heb het genoteerd.
    Hilde nogmaals grote bewondering voor je en dank je wel voor al je mooie, ontroerende, heftige, schattige, grappige verhalen.Geniet nog van de laatste oegandese dagen en nachten!!
    lieve groetjes

• 18 September 2011 - 13:37

Roland En Mirjam:

Heey Hilde!

Wat heb je veel meegemaakt daar in Oeganda zeg. we hebben met pleizer je verhalen gelezen en ons af en toe met je mee verwonderd hoe anders het daar allemaal gaat, heel veel succes en plezier nog voor je laatste week!
    Groetjes Mirjam

• 18 September 2011 - 14:20

Bernice:

Haha inderdaad een redelijke transformatie Hilde zonder plannen, om eerlijk te zijn denk ik dat je het hier redelijk snel weer op kunt pakken maar ik vind dat eigenlijk ook altijd wel leuk aan je :)

Hopelijk heb je een leuke laatste week en verheug me echt al op je terugkomst :D

Liefs Bernice die vanmorgen super relaxed 2 trommels heeft gewassen in de Miele en nog steeds zachte handen heeft hehe

• 18 September 2011 - 15:06

Jeanet:

Héél cliché, maar ik zeg het toch nog maar: je schrijft FAN-TAS-TISCH!!! :-) :-)
    Ik bewonder je om hoe je omgaat met de dingen die op je pad komen!!! Nog een paar daagjes.... de laatste dingen... de laatste lessen.... Succes met het Nederlandse lied!!!!
    En dan.... op naar het vliegtuig, op naar IJzerlo, welkom terug!! Een goede terugreis!!!! Ben benieuwd naar je!
    xx Jeanet

• 18 September 2011 - 15:49

Gabriela:

Heej Hilde!

Ik vond het erg leuk om je, vanuit Aruba, te kunnen volgen. Je hebt ontzettend veel mee gemaakt en zoals je zelf al schrijft zijn er bij je zelf ook dingen veranderd. Ik ben benieuwd of dat ook zo blijft in Nederland;) Heeeel veel plezier daar nog en ook zeker veel plezier weer thuis, lekker genieten van iedereen om je heen.
    liefs gaby

• 18 September 2011 - 23:39

Hans Obb.:

hallo hilde,
    petje af voor wat doet
    het heeft zeker zijn ups en douwns
    maar ik kijk uit naar het moment dat je weer achter je sopraantje zit genieten man.
    tot gauw gr. hans.

• 20 September 2011 - 19:45

Buurvrouw Dini:

Hoi Hilde,
    mochtje dit nog kunen lezen dan wens ik je veel sterkte met afscheid nemen en alvast een goede reis terug naar IJzerlo.
    Wij hebben vanmiddag een glimp op kunnen vangen van Crecendo bij Prinsjesdag.
    Hartelijke groet van Dini en fam.

• 21 September 2011 - 19:38

Birke:

Hoi Hilde,

Het was erg leuk om te lezen en om de foto's te bekijken.
    Fijne terug reis vrijdag en zaterdag natuurlijk:-D

Groetjes Birke

• 23 September 2011 - 22:34

Riek:

Hoi Hilde, tjee ben steeds weer verbaasd, of eigenlijk ook niet over je verhalen,schrijven en belevenissen, maar toch altijd ontroerd hoe jij het beleefd, voel het met je mee. Wens je goede reis en veilig thuiskomen toe, ook voor pappa en mamma, liefs Riek